Dizajneri koji su mijenjali svijet – KARL OTTO LAGERGELD

KARL OTTO LAGERFELD (1933-2019)

Karl Otto Lagerfeld, punim imenom, čak i nakon svoje smrti ostaje simbol modne industrije, a brend koji nosi njegovo ime, nikad nije bio popularniji. Prva asocijacija na Lagerfelda je sijeda kosa svezana u niski rep, crne velike sunčane naočare, visoki okovratnik i crne rukavice sa isječenim prstima. Upravo takav izgled je dao pečat nečeg drugačijeg i njegovom brendu, jer su se cijele kolekcije zasnivale upravo na toj svedenosti kao glavnim simbolima, dominacijom crne boje sa bijelim detaljima, i naravno liku Chopette.
Širokim narodnim masama njegovo ime je poznato samo kao još jedno važno u industriji mode. Ali Lagerfeld je bio mnogo više od samo još jednog modnog dizajnera u nizu, što dokazuju i razne kontroverze iz njegovog života. Pored mode imao je i druge strasti, fotografiju i sakupljanje knjiga.
D ili -dt?
Njegovo prezime već priziva Njemačku, pa nije teško pogoditi odakle potiče. Ako ćemo biti baš precizni, onda da stavimo kružić na mapi tamo gdje stoji Hamburg. Prezime Lagerfeld je izvorno pisano drugačije, Lagerfeldt, sa spojem -dt koje je karakteristično za njemački jezik. Ali svjestan da želi graditi karijeru van Njemačke, sažima to u jedan glas. Sada, nakon njegove i više nego uspješne karijere, može se zaključiti da je to bila odlična odluka, pogotovo imajući u vidu da su u jednom periodu mnogi Nijemci radili isto.

Godine su samo broj

Kada je Karl Lagerfeld rođen? Izgleda da je to bila strogo čuvana tajna ili možda ni on sam više nije bio siguran. Problematični datum i mjesec bili su ništa naspram godine. Iako se uvijek birala 1933. godina, on je bio uporniji i tvrdio da je to ipak 1938. Do jednog intervjua, gdje dodatno komplikuje sve, izjavom da nije ni jedna ni druga, već 1935. godina. Naknadno je pronađeno mnoštvo dokaza koji utvrđuju da je on ipak rođen 1933. godine u Hamburgu, ali nikad nisu odgonetnuli zbog čega je imao potrebu da se učini mlađim? Da li je to bila neka njegova igra? Potreba da bude mlađi? Ili nešto treće?

Pariz i Rim

Njegov prvi veliki uspjeh vezan je, naravno, za Pariz, gdje se doselio 1955. godine. Ubrzo dobija i nagradu na jednom dizajnerskom takmičenju što mu je poslužilo kao zlatna karta za ulazak u svijet velikih dizajnerskih imena. Odmah ga primjećuje, ni manje ni više, nego Pierre Balmain te Lagerfeld počinje da radi za njega. A već 1958. godine postaje kreativni direktor za Jean Paton. Iako već na samom početku ostvaruje izuzetne uspjehe u karijeri, uvijek je osjećao da mu fali još nešto. To je pronašao u Rimu 1964. godine, kada upisuje studij istorije umjetnosti. U trenutku kada postaje brucoš, iza sebe ima i više nego ozbiljne saradnje sa imenima kao što su Charles Jourdan, Chloe, Krizia, Valentino i mnogi drugi.

Chanel je ipak Chanel

Veliki iskorak je napravio i u zimskoj krzenoj kolekciji za Fendi 1967. godine. Ali ono po čemu je najpoznatiji jeste Chanel. Veliki dio svoje karijere, ali i života proveo je na čelnom mjestu ovog modnog brenda. A već na samom početku te saradnje napravio je veliku izmjenu, mjesto već postojećeg logotipa uveo je novi, onaj koji se i dan danas koristi i po kojem ovaj brend svima prepoznatljiv. Pored svog angažmana za Chanel, uporedo je imao i mnoge druge saradnje. Što se tiče onih modnih, možda je najinteresantnija ona iz 2002. godine s Diesel-om gdje su zajedno izbacili limitiranu kolekciju farmerki. I naravno konstantan rad na sopstvenom brendu.

Druga strana medalje

Lagerfeld nije samo zanimljiv iz ugla njegove karijere, njegov privatni život je nerijetko bio zanimljiviji. Otvoreno deklarisan kao homoseksualac, nije krio svoje partnere od javnosti. Najupamćenija veza je ona s Jacques de Bascher-om koji je preminuo od posljedica AIDS-a. U tom trenutku, javnost je očekivala da će ubrzo sličan ishod zadesiti i samog Lagerfelda, ali se to nije desilo. Čak su se pojavile tvrdnje da je njihova romansa bila isključivo platonska i da nikad nisu bili intimni. Ali šta se stvarno dešavalo, to su ipak znali samo njih dvojica.
Iako je njegov ljubavni život izazivao mnoge kontroverze, jer u tom periodu nije bilo poželjno otvoreno pokazivati homoseksualne sklonosti, jedna vrlo uznemiravajuća izjava dolazi i za njegovu mačku Chopette. Godine 2013. izjavljuje da bi je oženio kada bi to bilo legalno. Te o ljubavi prema svom kućnom ljubimcu najviše govori činjenica da je ona njegova jedina nasljednica.
Nešto što sigurno zna samo mali broj ljudi jeste i da je bio strastveni kolekcionar knjiga, pa je iza njega ostala i jedna od najvećih biblioteka na svijetu. A pored svoje zvanične modne karijere, često je radio kao kostimograf za mnoge poznate filmske projekte, kao što su Chanel No5, Don’t tell my Booker, The Sun also rises, Des Teufels Advokat… I tako preko pedeset naslova što blokbastera, što poznatih filmova sa evropskog tla.
Preminuo je 2019. godine i ostavio iza sebe najbogatiju mačku na svijetu koja je postala i vlasnica njegove kompanije. Njegov modni brend je iz dana u dan sve popularniji i sišao je među običan svijet, s obzirom da su u centru pažnje kolekcija obične majice, duksevi, patike itd. A njegovo ime je ostalo kultno među svim slojevima društva, od visoke mode, do običnih svakodnevnih stvari koje nosite na kad idete na kafu ili u šetnju.

One response to “Dizajneri koji su mijenjali svijet – KARL OTTO LAGERGELD”

  1. דירות דיסקרטיות באשדוד Avatar

    Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be useful to read through articles from other writers and use a little something from other websites.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *