Kavezi, besramnice i ostale vještice

Ko je Chiara Ferragni i zašto se o njenim haljinama sa festivala San Remo priča još uvijek?

Chiara Ferragni je poznata Italijanka i žena od mode. Pored svoje karijere modela i modnog blogera, odavno je biznis proširila i na dizajniranje odjeće i aksesoara. Poznata je i po svojoj kolekciji za Nespresso. A svake godine pred praznike, u Italiji se mogu naći u prodaji i kolači Panettone i Pandoro s njenim potpisom, a kompletna zarada ide u dobrotvorne svrhe. Ta priča je važna i za sve ove haljine. 

Zašto?

Činjenica je da je ona razvija odličan biznis i brend pod svojim imenom prepoznatljiv po motivima ilustracije plavog oka (koje direktno asocira na nju), ali nerijetko taj biznis, svoju popularnost i uticaj, ne samo u Italiji već u cijelom svijetu, koristi da ukaže na mnoge probleme, ili da kroz svoj dobrotvorni rad pomogne onima kojima je pomoć potrebna. U naprednoj civilizaciji, gdje je empatija zaboravljena kategorija, ovakvi su rijetkost.

San Remo kao predstavnik ženske energije

San Remo nakon pobjede Maneskina, ali i gostovanja Zlatana Ibrahimovića sve sa najavnom pjesmom Nade Topčagić, ponovo vraća nekadašnju slavu. Iz priča generacije mojih roditelja, jasno je da su u tom periodu svi znali ko je nastupao na San Remu i sve moguće i nemoguće detalja vezane za festival. Iako se mnogo toga promijenilo, neke stvari su ostale, pa dobro, možda ne baš iste, ali slične.

S obzirom da je nekoliko dana prije početka festivala započela kampanju koja ukazuje na problem nasilja u društvu, prvenstveno nasilja nad ženama, ta kampanja je iskoristila i jedan važan i velik događaj kao što je San Remo, te predstavila kroz haljine dva velika imena mode, Dior i Schiaparelli, pokazujući kako društvo gleda na žene uopšteno. Taj pogled je u svakom slučaju pun poniženja, uvreda, gledanja na žena kao da su niža rasa itd.

Prvo veče i Chiara Ferragni u Dioru

Ona je bila uključena u voditeljski program prvo i posljednje odnosno finalno veče, dok je drugo veče nastupao njen suprug, poznati muzičar Fedez. Prvo veče je bilo rezervisano za Dior. Kroz kreacije kojima u prvom planu nije estetika niti ljepota istih uopšte, iznijela je neke od ženskih muka i patnji koje nas svakodnevno šamaraju. Haljine su simbolično prikazivale kako su žene žrtve nasilje, a nasilje ne podrazumijeva samo fizičko, kako mi to često mislimo, već se manifestuje i u mnogim drugim oblicima. Između ostalog tu je verbalno nasilje, uvrede, sajber nasilje… Jedna od haljina je na sebi imala ispisan niz uvreda koje često možete čuti da su upućene ženi.

Kavez na drugoj haljini pokazuje koliko društvo želi da nas ukalupi i koliko stereotipi, očekivanja drugih, ustaljeni obrasci ponašanja žena itd. utiču na nas i pokušavaju da nas “drže pod kontrolom”. U identičnoj haljini je pozirala i njena ćerka, što ukazuje upravo na taj obrazac. A mi žene, ćemo valjda nekad naučiti da razbijemo taj kavez.

Haljina bestidnice, koja vjerno imitira golo žensko tijelo, zapravo predstavlja nju kao prvu ženu. Naravno od prapočetka svijeta, žena je bila kriva za sve. Jer jadni napaćeni naivni Adam ne bi nikad ni pomislio na grijeh da nije bilo Eve. Taj teret prvobitnog grijeha na sve moguće i nemoguće načine prati ženski rod, odnosno to opterećenje koje društvo nameće kroz alegoriju i svakodnevna nametanja. Takođe nakon grijeha ostaje osjećaj sramote, dok same ne odlučimo drugačije.

Schiaparelli, plavo i Chiara Ferragni

Finalno veče je bilo obojeno u plavu i Schiaparelli. S obzirom da su njihove kreacije specifične, jedna je podsjećala na haljinu Belle Hadid sa krošnjom kao simbolom pluća na grudima. Jedna od njih, specifičnog kroja, gdje je s jedne strane potpuno vidljiva zlatna dojka, te kao dodatak zlatna lutka, koja predstavlja ženu ratnicu ali i majku. Metaforički prikazano da zapravo ratnica i majka jesu sinonimi.

Jednostavan kroj i duboki V izrez, sa zlatnom figurom Venere, takođe nas vraća na onaj izvorni ženski princip i simboliku. Pored izražene seksualnosti, Venera simboliše i reproduktivni sistem, te haljinom pokušava da ukaže na mogućnost izbora žena u tom polju, kao i brigu o reproduktivnom zdravlju. Iako sam se malo zanijela haljinama, nisu bile samo haljine.

Za kraj, je izašla u odijelu, kratkog sakoa, i napravljenim oklopom gdje su na predjelu stomaka bili izraženi trbušni mišići. Oni su simbol muške energije i snage u ovom slučaju, a Chiara nam poručuje, ne tako skromno, da žene ipak mogu sve kao i muškarci, te nema potrebe pocjenjivati postojanje žena i uporno ih svrstavati u nešto što je slabije na ovom svijetu.

Ovo je samo moj izbor kreacija koje su ostavile najjači utisak na mene, a bilo ih je još. Bez obzira na sve, Chiara nas je podsjetila da treba da budemo jake svaki dan, i da su sve naše “uniforme” zapravo plaštovi superjunaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *