Grad Zakintos (Zante) / Priče iz prve ruke

Ostrvo Zakintos je u narodu poznato po burnom noćnom životu, ali pored Laganasa, gdje se takav život odvija, glavna dešavanja su u gradu Zakintos odnosno Zante (skraćeno i pod uticajem njihovih najvjernijih turista, Britanaca). U pitanju je mali grad i ujedno glavna luka ostrva. Ali njegova veličina ne umanjuje njegov značaj, kao ni sadržaje kojima je ispunjen. Pa da krenemo…

Trg Dionizija Solomosa

Iskrcali ste se u luci i uglavnom odmah idete u Laganas. Ali možda bolje da zastanete. Desno se nalazi jedan predivan trg. Trg Dionizija Solomosa, velikog grčkog pjesnika, najpoznatijeg po “Himni slobode” koja kasnije postaje oficijelna himna Grčke i Kipra.

Dionizije Solomos potiče iz grofovske porodice s Krita, koja je pobjegla pred Osmanlijama na ostrvo Zakintos, gdje se on i rodio. Ali njegov otac dobija i dijete sa kućnom pomoćnicom, iako ima i još srodnika iz drugog braka svoje majke. On sa Zakintosa odlazi u Veneciju i u Italiji provodi skoro deset godina. Tamo je studirao pravo, ali je njegova očaranost italijanskom literaturom bila mnogo jača. Po povratku na Zakintos, uz pomoć Spiridona Trikoupisa kreće da pleše sa svojom pravom ljubavlju, poezijom.

Sveti Dionizije od Zakintosa

Zakintos, odnosno Zante, ima još jednog Dionizija, podjednako važnog (ako ne i važnijeg, za one koji su posvećeni religiji). To je sveti Dionizije od Zakintosa. Hram u njegovu čast se takođe nalazi u samom centru grada, neposredno uz luku. S obzirom da na tako malom prostoru, najvažnije stranice istorije ostrva su ispisala dva Dionizija, nije ni čudo što im je to omiljeno i najvažnije muško ime na ostrvu.

Sveti Dionizije je bio arhiepiskop Egine u 16. vijeku. O njegovom porijeklu se mnogo manje zna, nego o njegovom imenjaku pjesniku, koji je živio mnogo poslije njega, ali jedna od poznatih činjenica jeste da je 1589. godine proglašen za arhiepiskopa, neposredno poslije hodočašća u Atinu. Njegove mošti se nalaze u hramu te se jednom godišnje održava ceremonija u njegovu čast. Tada je ostrvo prepravljeno što stranim turistima, što vjernicima iz Grčke koji dolaze da odaju počast svetom Dioniziju.

S obzirom da su Grci mediteranski narod, vrlo su pričljivi i ljubazni, da će vam svoje (pomalo izmišljenje) verzije priče ispričati kad god poželite, a u sklopu hrama, pored ikona, brojanica, krstova… možete kupiti i knjige koje prate život svetog Dionizija.

Uticaj Mletaka

Pošto su Mlečani proveli izvjestan period na ostrvu i ostavili mnogo uticaja (iako su većinski originalne njihove građevine uništene u velikom zemljotresu 1953. godine), ne možete da promašite Trg svetog Marka. S ozbirom da je glavni i najvažniji trg u Veneciji posvećen upravo njemu, ne čudi što su na taj način potvrđivali svoj uticaj i na drugim mjestima. Iako nisu mogli da izbjegnu pohlepnu šapu Otomanskog carstva, Mlečani su vrlo brzo preuzeli svoj plijen, te je najveći uticaj ostao upravo njihov, pa i danas dok šetate ulicama grada možete na svakom ćošku uočiti mnoge karakteristike njihovog stila i estetike, posebno u arhitekturi i umjetnosti.

Čast prije svega

Jedna interesantna, ali vrlo važna činjenica vezana za ovo ostrvo jeste, da su prilikom Drugog svjetskog rata bili pod pritiskom, da ne kažem da je bila naredba koja se morala ispoštovati, da predaju sve Jevreje koji su tu živjeli. Grčka je bila pod okupacijom nacista te nije imala mnogo izbora. Ali su hrabri ljudi ostrva Zakintos bez pogovora odbili i oglušili se na naređenje. Odbijali su bilo kakvo učešće u ratu uopšte, i po završetku rada, svi Jevreji, stanovnici ostrva su bili i dalje tu, bez ikakvih posljedica.

BOHALI

Pogled na grad Zakintos odnosno grad Zante, je najljepši sa Bohali tvrđave, koja je originalno venecijanska gradnja, ali je zbog zemljotresa, naknadno obnovljena. Pored tvrđave i vidikovca, nalazi se i mali pravoslavni hram posvećen svetoj Paraskevi. To je dokaz uticaja i Venecije odnosno Mletačke Republike, ali i pravoslavnog hrišćanstva na istoriju, razvoj i stanovništvo ostrva te njihov neobični, ali izuzetno dobar sklad.

Plus savjet: ukoliko ste na ostrvu, ne propustite uživanje u otvorenom bioskopu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *