Navajo, plavi biser šverca ili samo skrivena ljepotica Zakintosa

Navajo plaža – plavi biser Zakintosa

Grčka je izuzetno popularna destinacija za stanovnike Bosne i Hercegovine i Srbije. Pored susjednih država, gdje se izuzetno često naši sugrađani odlučuju za ljetovanje, sljedeća na redu je Grčka. Mnoštvo je ljetovališta na koja pohrle čim grane prvo pravo ljetno sunce. Jedno od njih je zasigurno ostrvo Zakintos. Iako je već decenijama omiljeno ljetovalište Srbijanaca, posljednjih godina i mi ih pratimo u stopu. Iako, ruku na srce, to je britansko ostrvo, sviđalo nam se ili ne, jer su oni definitivno dugi niz godina “glavni” na plažama Zakintosa, ali i na kruzerima i brodovima.

Pored čistog engleskog, čuje se i srpski, pa italijanski, pomalo i rumunjski, bugarski… svega pomalo, ali grčkog definitvno najmanje. Mali je broj Grka uopšte na ostrvu, pogotovo u turističkim selima, a i ono što ih ima, primorani su da sa turistima pričaju na nekom drugom negrčkom jeziku. Najveća koncentracija pravog grčkog stanovništa je u samom gradu Zanteu.

Iako je to party ostrvo, gdje mnogo pohrle, onako iz neznanja, da idu sa žurke na žurku, ono ima mnogo toga da da svakom turisti. Skrivena od radoznalih pogleda, ušuškana u stijene je i jedna od najljepših plaža Evrope, pa možda i na svijetu, plaža Navajo. Odsjaj tirkizno plave boje mora dolazi do izražaja pored bijelog krečnjačkog kamena. Voda je bukvalno providna, ali isto toliko je i hladna. Na plažu se dolazi samo brodom ili čamcem, uglavnom s mora. Turisti se tu mogu zadržati maksimalo sat vremena, i u ima određeno vrijeme u toku dana kada se uopšte smije doći na plažu. Već u poslijepodnevnim časovima, od te ljubavi nema ništa. U periodu kada se plaža može posjećivati, uvijek je puno brodova, koji čekaju svoje grupe da se vrate.

Plaža je okružena pomalo neprijateljskim morskim strujama, pa nije rijetkost da dođete za džabe i samo s broda posmatrate i zamišljate kako bi uživali na samoj plaži. Jak vjetar može izazvati popriličnu neprijatnost i dok posmatrate s broda, pogotovo onima koji su strašljivi ili im ne paše taj vid saobraćaja, a ukoliko biste se tada na svoju ruku usudili da ipak odete na plažu, i brod i turisti bi bili smrskani od stijene.

Nešto slično, ali ipak u blažem obliku je na istu plažu dovelo ono što je još jedna atrakcija Navaja. Shipwreck odnosno olupina broda. S obzirom da su Grci hvalisavci, a nerijetko imaju izuzetno bujnu maštu, smislili su milion verzija događaja i ukrasili ga raznim epitetima da bi sebi dali na značaju. Ako ništa, to je odličan način za privlačenje turista.

Brodolom i legenda

Olupina je tu od osamdesetih godina prošlog vijeka. S obzirom da je u događaj uključen šverc, normalno da su uključeni i narodi bivše Jugoslavije, jer kakva bi to bila priča bez našeg začina. Jedna od verzija spominje narode bivše Jugoslavije i Albance koji su tu nešto mućkali, te “narudžbu” trebalo da isporuče prekomorskim komšijama u Italiji. Neke druge verzije se drže priče o švercu cigareta i vina, kao i cigareta i viskija (vjerujte kome želite). Nakon što su gorepomenute struje nasukale brod na jednu od najljepših, ali i opasnih plaža, jer ljepota je tu da zavara i uhvati vas u svoje kandže, lokalci su pokupili “plodove mora” u vidu cigareta i skupocjenih flaša pića. Narednih godina to je osjetila i na njihovim kućnim budžetima. Međutim, zvanični izvještaj spominje samo da je nestala oprema s broda, ali da su navodni krivci odgovarali za to, jer je grčka policija pravovremeno reagovala i odradila svoj dio posla. S obzirom da je i njihova policija pomalo klimava kao i naša, nešto mi je teško povjerovati da je baš tako bilo. Takođe, nakon završetka istrage, traženo je da vlasnih i posada broda, o vlastitom trošku ukloni brod, uskoro su se predomislili, te je brod ostao da čuva tajnu grčkih cigareta, viskija i vina.

Kako je i šta tačno bilo znaju samo duhovi broda Panajotis, koji je sa Kefalonije trebalo da stigne do Drača u Albaniji. Međutim, skrenuo je prije vremena, te i dan danas uživa na vrelom suncu i rashlađuje se tirkiznim morem plaže Navajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *