Pinterest i njegovo mjesto u malom univerzumu zvanom internet

Pinterest je društvena mreža koja ima mnogo manju popularnost od TikToka, Instagrama i sličnih, čak i u svijetu, a o nama neću ni govoriti. Po meni, nepravedno. Ona je zapravo preteča onoga što danas predstavlja Instagram. Čak je i mnoge opcije, nedavno uvedene na Instagram, Pinterest imao, kao što su na primjer linkovi. Danas su mreže donekle raspoređene i po godinama publike, najmlađi idu na TikTok (iako smatram lično da TikTok ima publiku svih generacija i da ima uistinu raznovrsnog i kvalitetnog sadržaja, ali i šljama, bitno je šta tražimo MI). Facebook je odavno penzionisan i nema neku naročitu važnost, osim u pojedinim situacijama, ali nije zgoreg da se i na njega dijeli sadržaj koji prati onaj sa Instagrama i TikToka. Facebook se trenutno izvlači na svog brata Instagrama, s kojim dijeli svijet zvani Meta.

Često se dovodi u pitanje opravdanosti postojanja jednog Pinteresta u svijetu TikToka, Instagrama, YouTube i ostalih. Ali, vjerovatno će se mnogi iznenaditi, postoje i Pinterest influenseri, kao i Pinterest marketing, i sve što prati ovaj novi svijet i zasebna je “nauka” svijeta interneta. Pinterest ima mnogo sličnosti sa Instagram (po meni je čak i bolji), a s obzirom da je stariji od Instagrama godinu dana, i mnoge opcije je imao prvi… zaključite sami ko koga kopira.

Zašto je onda Pinterest zaboravljen?

Pinterest nije suštinski zaboravljen. On je bio popularniji u vrijeme kada društvene mreže nisu bile ovo što su danas. Iako je rastao zajedno sa cijelim tim svijetom, jednostavno su se desile neke druge i pretekle ga. Opravdano ili ne, nisam baš neko ko bi trebalo da ide u toliku dubiozu. Pinterest je i dalje jedna izuzetno posjećena platforma koja donosi velike zarade (ali naravno ne kao Instagram i TikTok). S obzirom da sve posmatramo kroz novac, jednostavno je, nećete se dovoljno obogatiti, odustanite na vrijeme, jer je to postao princip kojim se većina vodi.

Na Pinterestu postoji nešto što se zove jednostavnost. I to je njegova ogromna prednost u odnosu na ostale, jer koliko god da je zanimljivo “daj svega”, to ne traje vječno i čovjeku je potrebno nešto malo mirnije.

On takođe ima najnormalnije opcije za objave fotografija, gifova, video snimaka. Ali njihova raspodjela je drugačija, preglednija, i jednostavno ljepša. Na Instagramu ima opcija Vodiči, koja je pomalo besmislena, i skoro je niko ni ne koristi, ali ni ona u potpunosti ne može obuhvatiti podjelu na Pinterestu gdje imate tzv. boards. Unutar svakog board-a, kojeg ćemo mi sada ovdje zvati albumom da zvuči bolje, imate dodatne potkategorije gdje sadržaj dijelite dalje na osnovu nekih dodatnih karakteristika. Da zaključimo: organizacija i raspored Pinterest – Instagram 1:0.

Iako organizacija Pinteresta nije hronološka kao na Instagramu (što može biti prednost, ali ne uvijek), baš taj raspored po albumima i kategorijama daje mogućnost pratiocima da gleda sadržaj koji ga interesuje. Možete imati Board koji se bavi modom, a potkategoriju za obuću i haljine, na profilu vam je osoba koja voli samo haljine i samo je to interesuje. U prevodu u prednosti ste na Pinterestu, jer se ta osoba neće smoriti listajući i tražeći objave koje joj se sviđaju, već bira katerogriju i tu gleda samo odabrani sadržaj. Mnogo bolje, jednostavnije, efektnije… ma sve.

Download – postoji opcija da sačuvate sliku direktno sa platfotme, a da nije screenshot/snimak ekrana kao što je to slučaj sa Instagramom.

Estetski prihvatljiviji izgled početne stranice – ovo je sad individualno i zavisi od onog šta nekom lično odgovara, tako da ako se ne slažete s ovim, sasvim je okej. Nekom ne odgovara ni Instagram, već Facebook ili neka treća mreža…

Pretraga – način pretraživanja je više preusmjeren na kategorije. Na primjer, sada nas drma praznična euforija, pa pretraga ide da birate “Holiday” ili “Christmas”. Naravno imate bukvalno bezbroj kategorija koje možete pretražiti. Tako da ne tražite osobu već temu ili kategoriju koja vas interesuje. Po meni mnogo ljepše i bolje, jer onda nema ufuravanja pojedinaca kako su važniji nego što zaista jesu… Mislim da shvatate o čemu pričam. Znači ako vas interesuje npr. moda, pretražujete i birate tu šta vam se sviđa, a ne birate osobe koje vas se sviđaju. Po meni bolji smisao, možda griješim.

Mogućnost upotrebe – mnoge objave možete iskoristiti i na drugim mrežama da prikažete ono što želite (šta god to bilo).

Komercijalizacija – nije toliko komercijalizovana kao neke druge mreže, što joj daje na autentičnosti jer se ne radi samo radi popularnosti i zarade, već nekad i za svoju dušu ili eto tek tako. Jer stvari mnogo ljepše i bolje ispadnu ako nije nametnuto zbog nekog materijalnog cilja, a može raditi i na kvalitetu, a ne samo kvantitetu.

Mnoštvo je još prednosti, ali ovog puta ćemo se zadržati na ovim. Mene je praznična euforija vratila na ovu mrežu i drago mi je zbog toga.

Takođe postoji i dobra povezanost sa vašim sajtom gdje možda promovišete svoj neki rad, iz koje god oblasti on bio. Nedavno smo dobili opciju linkova na priči Instagrama. Linkovi su dotad bili više opcija za Facebook. Dok je Pinterest odavno imao spoj te dvije strane. Nažalost potencijal ove mreže nije dovoljno iskorišćen, ali nadam se da će se i to promijeniti. Ako dosad niste posjećivali ovu platformu, malo bacite pogled. Nećete se razočarati, a ako ništa doći će vam kao mali odmor od Instagrama, Tik toka i ostalih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *