Zašto je film Variola vera dobar izbor u doba pandemije

Pandemija ne odustaje od nas, evo je treća godina. Izgleda da joj prija naše društvo. Nije se stišala, samo bukti još više iz dana u dan. Redovi sve duži, a izolacija kraća. Ali i tih nekoliko dana treba se kvalitetno utrošiti, gledati dobar sadržaj, pa zašto ne naš kultni film o jednom vremenu, jednoj pandemiji i pogrešnoj politici? Podsjeća vas na nešto? I ne, nije slučajnost.

Možete gledati i seriju Černobil. Poruka je ista. Zabrana, zabrana, zabrana. Samo da se ne ugrozi sistem, a vi svi crknite. Kao i u Varioli veri, pacijenti nek crknu, oni najvažniji na klinici nek prežive i nek čuvaju svoja dupeta. Samo još jedan dokaz da su svi ti “veliki i važni” najveće kukavice, da ne kažem pičkice. Iako im ovaj drugi izraz još bolje odgovara, a razlika ipak postoji.

Pitate se zašto je dobro gledati Variolu veru u doba pandemije korone? Potpuno dvije različite infekcije, ali poruka je jasna. Radu Šerbedžiju ćete teško po izgledu prepoznati, ali ćete lako prepoznati zataškavanje, dezinformacije, zastrašivanje, patnju… I mnogo toga. Samo je jedna razlika. I u filmu i u tadašnjoj stvarnosti, ljudi su bili pametniji, ili su barem više vjerovali struci, pa se nisu ovako protivili vakcinaciji.

Nije vakcina, ali iskorištavanje situacije jeste

Tema filma je itekako uplivala u društvenu i političku sferu. On uistinu ima za glavni događaj utemeljenje u stvarnom događaju, ali kroz njega prati niz propusta sistema i generalno daje odličnu društvenu kritiku. Kreator je ukomponovao skoro savršeno ta dva pravca, da poneki naivni posmatrač neće zalaziti u dubine, već će samo gledati prvi sloj, odnosno situaciju u doba izbijanja epidemije, što ponovo nije loše. Ta druga, dublja poruka filma Variola vera u skoro svakom trenutku izbija iz teške i realne situacije koja je pogodine naše siroto podneblje ili da prevedemo, našu nekadašnju državu od koje su danas ostali samo patrljci. Iako nije država Danska bila je trula. Taj film je dugo čekao da ugleda svjetlost dana, jer politička scena, i generalno atmosfera u državi nije odobravala da se otvoreno priča o takvim stvarima. Nešto slično Černobilju. Mora se ćutati, zataškavati, i kriti istina od običnog smrtnika. A sada dobrodošli i u 21. vijek, isto nam je.

Sjećate se bijelog odijela? I iz filma i iz naše pandemije? Svrha u oba slučaja, sijanje straha. A s druge strane dobra asocijacija na plague doktora iz pandemije kuge, za koju znamo kakve je posljedice imala, pa eto čisto da nam ostave otvorene opcije.

Pored bijelog odijela, koji strah izaziva samo iz doktorskog i medicinskog ugla, mi imao širinu u medijima gdje se nađe i šta treba i ne treba. Tako kod nas dodatna zastrašivanja idu upravo tim kanalom. Ali sigurno se pitate zašto baš u ovakvoj situaciji da gledate ovaj film? Jednostavno je. Prejednostavno. Matrica je ista. Samo pažljivo pratite i znaćete kojim putem treba, a kojim ne treba krenuti. I na kraju krajeva ko je vječni lažov… Ili ako ništa, barem prekratite sebi vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *