Žena mora biti lijepa. Žena mora biti zdrava. Umjetnica mora biti lijepa. Umjetnica mora biti zdrava.

Žena mora biti lijepa. Zdrava. Imati dugu kosu. Crnu. Ili plavu. Žena MORA. Mora mnogo toga. Mora da bude zdrava. Čak i kad je bolesna, nema vremena ni mjesta za to.

Umjetnica isto tako. Čuj umjetnica. Šta žena još treba da ide u umjetnost?

Od žena, ovih ili onih, svi nešto očekuju. Očekuju i da mora imati ukalupljen nastup za pjesmu za Evrosong… Žena MORA. Postoje tačna (nekad nepisana, a nekad podebljana) pravila šta žena sve mora, a šta ne smije nikako. Sjećate se jednog performansa Marine Abramović? Ah da, ne, jer mrzite ženu iako nemate pojma o njenim radovima… Bitna je mržnja. Ne ispunjava uslove ljepote pa je imala performans na tu temu. Ne ispunjava ni uslove koje je postavilo naše društvo, o ulozi žene, o umjetnosti… I sve što se ne uklapa u to mrzimo.

Žena mora biti i zdrava. Ne samo umjetnica, već svaka žena. Ako u braku nema djece, žena je bolesna. A ona mora biti zdrava. I umjetnica isto. Umjetnost je predivna. Ali i žene u umjetnosti opet moraju da se drže određenih formi. Ako iskaču, problem je i onda ih mrzimo. Izgleda da ne shvatamo poentu umjetnosti jer ona nije fabrička proizvodnja u serijama.

U susret tom prazniku, nas žena, zdravih, jedrih, lijepih, pokornih… I sve što se očekuje od nas, a nekoliko dana poslije kontroverznog nastupa za Evrosong, mrzimo. I ženu i umjetnicu. Zbog čega? Malo zbog tog što je žena. Malo što je umjetnica. A najviše što slama sve kalupe koje su spremili za nekog na njenom mjestu.

Boli i što udara tamo gdje najviše boli.

Nažalost, mnogima tamo gdje ne shvataju ništa.

Ali ne odustaju od komentarisanja svega i svačega. Jer su svi poznavaoci svega i smatraju se kompetentnim da kritikuju sve. I slezinu, i umjetnost, i zdravlje… Nažalost pored vas silnih stručnjaka, većina ne zna ni okvirno gdje se ona nalazi, a kamoli nešto o umjetničkom izražaju… Pogotovo ako je u pitanju žena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *