Život Mihaela Šumahera

Neflix je obradovao mnoge ljubitelje najbržeg cirkusa na svijetu, te ima nekoliko dokumentaraca iz svijeta Formule 1. Između ostalog tu je i dokumentarac o jednom od simbola ovog sporta, Mihaelu Šumaheru. Nažalost, o njegovom stanju, godinama unazad se vrlo malo zna, ali da je njegovo ime ispisalo neke od najvažnijih stranica istorije Formule 1, to je činjenica koju niko ne može osporiti.

S obzirom da sam godištem mlađa od njegove karijere, nisam imala priliku da uživo gledam njegove početke. Ali bogatstvo koje nam internet pruža, dalo mi je mogućnost da to radim kasnije, i da se mnoštvo puta vratim na neke momente. I to ne samo iz njegove karijere. S obzirom da sam zaluđenik brzinom, nema ništa idealnije nego da kopam i tražim snimke trka Formule 1 iz prošlog vijeka.

Ime Mihaela Šumahera je i dan danas sinonim za ovaj sport, iako se pojavilo mnoštvo mladih, pretalentovanih i prebrzih momaka. Čak i za one koji ne znaju nijedno drugo ime iz ovog svijeta, njegovo vrlo dobro znaju. U vrijeme kada je on vozio, pravila su bila drugačija, te nije bilo ovoliko tehnologija koje posjedujemo danas, stoga je njegova jedna titula bila mnogo teže zarađena, nego danas. A da ne pričamo o svih sedam. SEDAM! U vrijeme u kojem je on žario i palio je to bilo skoro nemoguće. Doduše i jeste bilo nemoguće, dok on nije dokazao suprotno.

Mihael Šumaher spolja izgleda drsko, nadmeno, arogantno. I kao vozač je njegovao taj stav. Dok tek, u ovom dokumentarcu, vidimo i drugu njegovu stranu, kao brižnog prijatelja, supruga, oca… Film je pun i pregršt autentičnih snimaka sa druženja i zabava iz njegovog privatnog života, gdje nema ni traga onog drskog vozača koji ne zna za kompromis. Takođe on je činjenično ovisnik o adrenalinu. To se nije samo odražavalo na stazi, već i u drugim aktivnostima.

Pored uvida u njegov privatni život, od najmlađih dana i prvih trka, poprilično detaljno je ispraćen i njegov život u Formuli 1. Mjesta se našlo i za nekoliko potresnih scena, na koje sam čak i ja pustila suzu. Prikazan je kobni trenutak stradanja Ayrtona Senne, jednog od njegovih idola. Tu su ispovijesti i drugih vozača, što njegovih prijatelja, što “zakletih neprijatelja sa staze”. Iako manje poznat, njegov brat Ralf je takođe bio dio najbržeg cirkusa. Danas je na toj poziciji njegov sin Mik Šumaher, koji s ponosom nosi to prezime i trudi se da opravda ono što mu je otac ostavio u nasljeđe.

Koliko god je njemu Formula 1 bila važna, pa i taj famozni Ferari za kojim je žudio, a kasnije osvajao titule, ipak na prvom mjestu bila je i ostala njegova porodica. Pored svega onoga što svako od nas može da vidi, Mihael je uistinu jedan miran porodični čovjek. Mihael Šumaher je posljednjih osam godina u teškom stanju, javnosti detaljnije nedostupno kakvog, nakon pada na skijanju. Bez obzira na to, njegova porodica je i dalje uz njega, kao i svi fanovi Formule 1. Generacije su odrasle slušajući ime Mihaela Šumahere, a odrastaće i dalje.

I za kraj, jedan mali spoiler, pripremite se za mnogo, mnogo… suza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *