Zmijanjski vez

Kakve veze imaju Petar Kočić i kulturno nasljeđe? Potiču sa Zmijanja!

Redovno uz Petra Kočića, pogotovo kada su u pitanju razne promocije i kultni Kočićev zbor (nažalost godinama unazad to poprima jedan drugačiji i pogrešan oblik) vidimo njegov lik uz Zmijanjski vez. Iako je godinama, baš kao i Kočić, bio skrajnut i samo su pojedinci i pojedina kulturna društva njegovala tu tradiciju, posljednjih godina on stiče sve veću popularnost. Iznenađujuće je da veliku popularnost ima i među mladima.

Ovaj vez je tradicija koja potiče od žena sa Zmijanja. Njime su ukrašavani razni predmeti u njihovim domaćinstvima kao i ženski odjevni predmeti, pa motiv Zmijanjskog veza možete naći i na vjenčanicama, haljinama, posteljinama i mnogim drugim predmetima. On ima prepoznatljiv izgled, plave niti na bijelom platnu.

Prvobitno se vezlo na platnima od konoplje i lana, zatim na pamuku, a danas se upotrebljavaju na raznim industrijskim materijalima. Sam vez se sastoji od krstića koji se spajaju u geometrijske oblike. Unutar osnovnog oblika, vez može da sadrži mnoge oblike, česti motivi su krst, jabuka, grane i generalno raznk biljni oblici. Potrebno je samo da budu sklopljeni u cjelinu pravilne i geometrijske osnove. Svaki od tih oblika ima posebno značenje, ali uglavnom se vezuju za sreću, zdravlje, plodnost i slično.

Najčešći i najpoznatiji motiv jeste kolo u obliku romba. Ono ima snažnu simboliku gdje prepliće nebesko i božansko sa ženskom plodnošću.

Od 2014. godine Zmijanjski vez je uvršten na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *