Dizajneri koji su mijenjali svijet – MASSIMO OSTI (1944-2005)

Iz istorije redovno učimo o revolucijama koje su mijenjale svijet i išle ka ovom današnjem, nama poznatom. One nisu samo mijenjale način života, državna uređenja, privredu, društvo, one su mijenjale i način na koji se oblačimo. Sjetite se nekih velikih modnih imena, doveli su nas do onog što je nekada bilo potpuno nezamislivo. A o tome smo malo učili, više slušali, sami pronalazili, na kraju krajeva na ovom velikom internetu su iskakali snimci, članci i fotografije koje svjedoče o promjenama i revolucijama u modnoj industriji. Nisu nas dovele samo do toga da se danas drugačije oblačimo, već su nam potpuno promijenile svijest o modi. I danas je normalno nositi patike, farmerke, trenerku svakodnevno, a ne samo kada je u pitanju neka sportska aktivnost ili rekreacija. A pogotovo u posljednoj godini trenerke su postale “must have” zbog novonastale situacije. Ipak ovog puta ne pričamo o trenerkama, ali o Masimu Ostiju itekako.

Modni dizajneri ne kroje samo našu odjeću koju ponosno nosimo i hvalimo se njihovim velikim imenima. Kroje stil. Način života. Našu svijest i diktiraju naše potrebe. Visoka moda je oduvijek bila na jednoj stepenici više, i danas je. Ali toj visokoj modi smo dodali i ove obične, jednostavne i svakodnevne stvari. Da je neko našim roditeljima, a tek bakama i dekama pričao da će visoka moda biti i jedno radničko odijelo, pa malo ko bi mu povjerovao. Vjerovatno bi rekli da je lud i da priča gluposti (kao mnogim vizionarima). Ali jedan takav vizionar je ostvario svoju ideju i danas mnogi muškarci širom svijeta bi ubili za majicu ili duks baš njegovog brenda. Da, zaboravljamo i da moda nije samo za žene. Muške kreacije često ostaju negdje po strani, iako danas imaju više značaja nego prije i dalje nisu ni blizu onih kreacija koje se plasiraju za žene. Ipak postoji i svijest da se mnoge granice između polako brišu.

Kreacije koje spadaju u visoku modu nikad nisu bile dostupne svima, pa i danas, ako ste jedan obični smrtnik moraćete se dobro pomučiti i skupiti novca da priuštite neku stvarčicu, jer njih uglavnom krase vrlo visoke cijene. Našim generacijama to jeste olakšano na mnoge načine, prvenstveno imamo internet i više ne moramo da tragamo za nečim, već prosto naručimo u dva-tri klika. Dostupnost raznih pozajmnica, kredita takođe omogućava svima da imaju, ne baš sve, ali dobar dio kolača, jer smo ljudi koji žive u kreditima i to je sasvim u redu. A da ne pričam o tome kako danas sve ima svoju kopiju, i to izuzetno dobru gdje tek oni najveći stručnjaci mogu da provale da je lažnjak, a mnogi zbog povoljnije cijene itekako posežu i za tim stvarima. Ponovo kažem, i to je u redu. Svako sebi bira, zar ne?

Visoka moda je kod mnogih danas prilagođena zahtjevima običnih ljudi, ali jedan koji je započeo tu revoluciju i prilagodio svoj brend običnim radnicima kojima nije bitna estetika, već izdržljivost i praktičnost odjeće, je ipak Osti. Savremenom čovjeku je normalno da obuče patike ili nešto “obično” na svečani događaj, jer je i to elegancija. Prihvatljivo je sve dokle god nama prija. Ali kako su obične stvari, duksevi, majice, jakne, postale dio jedne visoke mode, e pa to nije bio lak ni jednostavan put. Ali izvodljiv jeste, imamo i dokaz.

Za potrebe današnjeg čovjeka, koji ima gomilu obaveza, nema vremena da se presvlači prije i poslije svake svoje aktivnosti ili posla, mora da stigne na milion strana, da izgleda pristojno, da mu bude udobno, i da usput odradi i nešto što će biti prljavo, neophodna je odjeća koja će sve izdržati. Zato je Masimo Osti eksperimentisao sa materijalima koji su vrlo izdžljivi i uglavnom upotrebljavani za pravljenje radničkih odijela i uniformi. Takođe njegove kreacije nisu komplikovane, vrlo su jednostavne i praktične.

Iz srca Italije, predivne Bolonje gdje je i rođen, započinje prve modne korake u mijenjanju dotadašnje vizije visoke mode. Nakon svog školovanja za grafičkog dizajnera, svoja znanje počinje da primjenjuje na jednom drugom polju. U modi. Očigledno mu njegov prvobitni poziv nije bio dovoljno privlačan i izazovan, te je zakoračio na stepenicu više. Od sulude ideje u koju je malo ko vjerovao, dobili smo nekoliko brendova, među kojima se jedan posebno izdvaja. Nakon revolucije koju započinje Masimo Osti, mnogi su krenuli njegovim stopama, iako on ostaje među pionirima na tom polju. Nažalost njegovi dizajni su ostali samo u svijetu muške mode.

Masimo Osti idealnog muškarca za svoju kolekciju ne zamišlja kao bilo kojeg drugog manekena (na kakve smo inače navikli), da je sređen, elegantan, da nosi odijela, da ima zalizanu kosu… Naprotiv, idealni muškarac za ovu odjeću je radnik, onakav kakvog svakodnevno srećemo i ne obraćamo pažnju, onaj kojem je potrebna izdržljiva odjeća za sve prilike i neprilike. Ovo je odjeća za onog koji radi težak fizički posao, a ne za onog ko ide u kancelariju. Dizajn vidljiv u kreacijama je nov i originalan, a tu je veliki uticaj imalo njegove prethodno znanje. Ova odjeća ne treba da izgleda estetski lijepo, jer estetika je tu najmanje bitna, ona samo treba da ima svoju svrhu. Iz tog razloga odabrao je neobične materijale, koji se ranije nisu koristili za odjeću koju nosimo u slobodno vrijeme, a kamoli za dizajnersku odjeću. Stone Island svoj životni vijek započinje 1982. godine. Iako za prvu ideju traži inspiraciju u izdržljivim materijalima, ovdje ide korak dalje i postaje zaokupljen vojničkim uniformama i uniformama fizičkih radnika, koje kombinuje sa sportskom odjećom namjenjenom prije svega za trening. Oba brenda i danas imaju svoje kupce i smatraju se “high fashion” stvarima. Najviše su popularni među navijačkim grupama, iako se i dalje šire među širom masom, iako to nije bila prvobitna namjena odjeće ovih brendova, pogotovo za CP Company koji ima posebnu liniju jakni koje su predviđenje za vozače trka (Mille Miglia je bila inspiracija). Devedesetih godina se upušta u još jedan modni projekat, koji nažalost nije zaživio kao prethodna dva, pod imenom Left hand. Iako su na prvi pogled sva tri brenda poprilično slična, postoje varijacije koje su dovele do toga da se razviju zasebne tri ideje. Bez obzira na današnje viđenje ovih brendova, svaki komad odjeće je vrlo prepoznatljiv u odnosu na upotrebu materijala i tehnike koje su korištene.

Danas možemo uistinu vidjeti da je Masimo Osti jedan revolucionar koji je itekako promijenio svijet mode i način na koji gledamo visoku modu, bez obzira da li smo ljubitelji odjeće kakvu je stvarao ili nam je interesantnije nešto drugo. Njegov uticaj u modnom svijetu mnogi zaboravljaju, čak i mnogi “poznavaoci” mode nisu čuli za njega, ali oni pravi će itekako cijeniti njegove poduhvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *