Iz blata među zvijezde – DMX

DMX (skraćenica od Dark Man X) je pseudonim, nedavno preminulog repera Earl-a Simmons-a, legende na muzičkoj sceni, ali i poznatog po raznim problemima i neslagađanja sa zakonom. To ga nije zaustavilo da bude veliki stvaralac i da utiče na mnoge mlađe generacije muzičara, i to ne samo na polju hip hop muzike. Takođe ostavio je trag što među starijim generacijama, što među mlađim generacijama slušalaca i obožavalaca, prije svega kvalitetne muzike. A nadam se da će i neke buduće generacije zaći u kutke gdje će pronaći zvuke, upravo njegovih numera. 

Pored svega što je uspio da postigne, nije se odrekao svoje lošije strane i problema sa zakonom. Rođen u jednoj disfunkcionalnoj porodici, ali i sredini, nije imao velike šanse za bilo kakav pristojan, a kamoli uspješan život. Dokazao je suprotno. Njegovoj veličini, njegovoj umjetnosti, muzici i uspjehu nije mogao nauditi ni njegov buran život na drugim poljima. Prema nekim podacima ostao je dužan preko milion eura alimentacije za svoje petnaestoro djece sa devet različitih žena. Odgajan je u porodici Jehovinih svjedoka, ali religiju je tek spoznao dublje poslije nesreće, i posvetio joj se u zatvoru.

Njegova muzička karijera i stvaralaštvo na više nego na zavidnom nivou. Generacije i generacije su odrasle uz njegove stihove, i danas ih ponavljamo i u sebi i naglas. Njegov rad nije priznat samo među publikom, tu su i nagrade koje su potvrdile kvalitet njegovog rada. I pored svih problema, njegova umjetnost nije ostala u sjenci. Njegove pogrešne odluke su ostale u sjeni njegove muzike. 

Hapšen je zbog raznih stvari, od krađa, posjedovanja droge, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i supstanci, nasilja… popis je dug. Takođe tu je i izbjegavanje plaćanja poreza. I tako sve u krug. Religiji se vratio u potpunosti u zatvoru. Religjia je postala toliko važan dio njegovog života da je jedan period proveo kao pastor u crkvi. 

Zavisnost od droge započela je još u tinejdžerskim danima. Iako je u jednom trenutku izgledalo da je uspio da pobjedi svog najvećeg neprijatelja, nažalost nije bilo tako. U više navrata je odlazio na odvikavanje. 

Njegova smrt je usko povezana sa njegovim zdravstvenim problemima i zavisnošću. Od malih nogu borio se sa astmom. Srčani udar je najvjerovatnije bio posljedica predoziranja. Iako su se danima borili za njegov život, sudbina je bila jača. Ali DMX će uvijek biti tu. 

Iza sebe je pored petnaestoro djece, mnoštvo kazni i prekršenih zakona, ostavio i sedam studijskih albuma, mnoštvo nagrada i mnogo hitova koji nikada neće umrijeti, kao što neće ni on. Tijela umiru, nestaju, ali velikani ne.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *