Matematika u službi likovne umjetnosti

Čas matematike (u svakoj generaciji) protiče u bunilu i gomili zbunjenih pogleda. Na tabli (barem su u moje vrijeme bile table, a sad nisam sigurna zbog ovih online časova), ispisane neke sulude formule i proračuni, koje ni sam Bog ne bi mogao da shvati. Rijetko kome je draga, uglavnom omražena. U suštini niko ne mrzi matematiku jer je ona loša. Naprotiv, mrze je jer ne razumiju, jer je ne poznaju dovoljno. A mi kakvi smo, skloni predrasudama, sve što nam je nepoznato teško da će nam biti drago. I tako ljuti na sebe same, izgubljeni u brojevima, slovima, znakovima, često izgovaramo “ovo mi nikad neće trebati u realnom životu”. Koliko smo samo naivni. Ni ne vidimo da su svugdje oko nas sve te mjere, razmjere i formule. A ne vidimo jer je nismo dovoljno upoznali i prisilno držimo distancu zbog straha od neuspjeha. Ispred vas velelepno zdanje, ogromno, nestvarno, vrhunac arhitekture, šta mislite, da je to neko onako nabacao otprilike i ono stoji tu? Naravno da ne. Proračuni, matematika, proporcije… Inače, pa inače ne samo da bi bilo neugodno za oko, već bi se vjerovatno urušilo prije nego bi se izgradilo do kraja.

Zlatni presjek

Zlatni presjek je prisutan još od starih civilazija. Učenje o zlatnom presjeku bilo je poznato Vaviloncima i Egipćanima, a među Grke ga donosi Pitagora, čije ime je poznato svima (ponekad i noćna mora iz matematike). Pitagorino ime nije samo važno zbog teoreme koja čini osnovu u znanjima iz geometrije, već je važan i iz ugla filosofije, ali i umjetnosti. Njegovo učenje je pomalo i opsjednuto harmonijom ili skladom, kako god želite. Prvenstveno u muzici, harmonija je neophodna i ona predstavlja jedan istinski “prikaz” harmonije kakvu zagovara. Međutim ona je potrebna i u svakodnevnom životu, ali je i dio božanskih stvari, jer se smatra da univerzum funkcioniše na principu harmonije. I sada ponovo se vratite na neko zdanje s početka teksta, posmatrate ga, i prija vam. Prija vašem oku.

Zašto? Zahvaljući harmoniji, tim “idealnim” proporcijama, razmjerama, zahvaljući matematici koja je “izračunala savršenstvo”.

Grčki kanon

Kod Grka je slikarstvo kao takvo bilo najslabije razvijeno u toj grani umjetnosti. Vajarstvo i arhitektura su bile znatno ispred slikarstva. Poznate su mnoge skulpture nastale od njihove ruke, koje i danas gledamo sa dozom nevjerice da kamen može da bude tako “savitljiv i živ”. Prikazi ljudskog tijela su i više nego realistični, ali bez greške koja se dešava u prirodi. Niko od nas, živih, nema u potpunosti savršene proporcije, dok zamisli koje gledamo u kamenu dobili su tu privilegiju. Poliklet je prvi koji objašnjava kanon. Neka od najpoznatijih pravila koja najviše upotrebljavamo i danas jeste da visina tijela predstavlja veličinu sedam glava (jedna na drugoj), širina ramena jednaka je trima glavama, i tijelo mora biti podjeljeno na četiri jednaka dijela (ispod prsa, na preponama i ispod koljena). Sva pravila tzv. grčkog kanona prikazana su u njegovom djelu Dorifor. Original je nažalost uništen, danas možemo da vidimo rimsku kopiju. 

Kontrapost

Kontrapost = protivteža – iako se vodimo “savršenim” proporcijama, u prirodi ljudsko tijelo se rijetko kad nađe u položaju potpune simetrijie. Tu nastaje kontrapost, kada tijelo prikazujemo u nekom stavu, koji nije simetričan. Osmotrite Poliktetovog Dorifora, on ne stoji potpuno uspravno kao da je u vojsci, već se naginje na jednu stranu, jedan kuk mu je malo izbačen i više se oslanja na jednu nogu, dok je druga savijena i u položaju kao da će u nekom “trenutku” da zakorači. I upravo taj položaj tijela, što ja volim reći negdje napola, se zapravo naziva kontrapost. Takođe linije koje pratimo u stvaranju takvog položaja su itekako od velike pomoći da se prikaže tijelo i u nekim drugim položajima.

Virtruvijev čovjek (1487)

Možda vam je promakao Dorifor, možda sve starogrčke skulpture (iako vjerujem da ste vidjeli barem neku, iako možda niste znali njen naziv ili vrijeme nastanka), ali Virtruvijevog čovjeka niste mogli promašiti. Skica je proizvod jednog od najvećih, Leonarda da Vinčija. Bez obzira na vaše poznavanje umjetnosti, on se vrlo često nađe u raznim teorijama zavjere, i čak je na osnovu jedne takve nastala poznata knjiga Da Vinčijev kod, kao i film. Tu je mnoštvo priča, povezivanja za hrišćanstvom i samim Isusom, kao i raznim sektama. Tako da smo jedno vrijeme bombardovani takvim stvarima i nemoguće je da niste vidjeli tu skicu. Ja se neću baviti teorijama zavjere, ali itekako hoću simetrijom i proporcijama koje je genijalni Da Vinči mnogo poslije Egipćana i Grka još jednom utvrdio kroz kanone simetrije i proporcija.

Tijelo muškarca, raširenih ruku i nogu, u dvije “poze”, i oko njega kružnica i kvadrat, da, to je ta strašna skica. Ta ideja nije nastala tek tako, postojale su neke ranije skice, koje su pokušavale dovesti do istog zaključka i poslužila kao inspirancija Da Vinčiju. Naravno, najveći uticaj je bio upravo Virtruvi, starorimski arhitekt čiji spisi govore odnosno daju tačne mjere i odnose za predstavljanje tijela muškarca. Da Vinčijeva skica sadrži i prateći tekst kao objašnjenje, i kao cjelina se naziva “Zakon proporcija” ili čak “Proporcije čovjeka.” Po Virtruviju treba da se poštuju sljedeća pravila: dlan je širine četiri prsta, stopa je širina četiri dlana, kubit je šest dlanova, korak iznosi četiri kubita, visina čovjeka je četiri koraka, raspon ruku je jednak visini, razmak između početka kose i dna brade je 1/10 visine, maksimalna širina ramena je ¼ visine, toliko iznosi i razmak između sredine prsa do vrha glave, kao i razmak od lakta do vrha šake, ⅛ visine je razmak od lakta do pazuha, a 1/10 visine je dužina šake, razmak između brade i nosa je ⅓ visine, razmak između početka kose i obrva je ⅓ lica, i dužina uha je ⅓ lica, i dužina stopala je ⅙ visine.

Više od talenta

Talenat nije dovoljan ni u jednoj sferi života. Češće uspiju netalentovani, ali uporni, nego talentovani, a lijeni. To su činjenice. Talenat i da prikažete svijet olokvom ili bojama na papiru, drvetu, platnu, zidu… nije više ni bitno, je ništa. Samo jedna olakšavajuća okolnost ako ga imate. Prije svega treba da imate ideje. Realistične prikaze smo prevazišli, jer danas to možemo uraditi na mnoge načine i bez slikarstva. Ideje su nešto što danas stvara, i ne samo danas. Ali pošto nije priča o tome, vratićemo na temu matematike. Izuzetno ste talentovati i možete da predstavite ljudsko tijelo. Možda nećete koristiti ova pravila, i ono će izgledati savršeno, kao da je fotografija. Ali neke stvari ste morali pratiti. Ako je tijelo koje slikate u nekom prostoru, vi ćete morati uporediti dužinu ruku ili nogu u odnosu na neki predmet koji se nalazi pored, ili napraviti neko “svoje” mjerenje da bi se uklopilo i bilo prijatno oku. Takođe može se desiti da koliko god dobro da izgleda, kao da nešto malo nedostaje. Jednostavno odudara, toliko je malo, neprimjetno, ne znamo šta je, ne vidimo to što se ne uklapa, ali jednostavno nije to to. E to su ove mjere i pravila, kojih ne treba i ne možemo da se držimo u potpunosti, ali “kostur” ili neku prvobitnu skicu bi trebalo da napravimo na osnovu, makar osnovnih Polikletovih pravila, te na tu skicu da dodajemo neke karakteristike onog koga crtamo ili slikamo i ispravljamo na osnovu određenih odstupanja njegovog tijela u odnosu na “savršeno”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *