Za Dž

Banja Luka možda nije neka metropola za kojom svi žude. Ali možemo izvući iz nje ono najbolje što nudi. Takvih stvari je mnogo. Iako ponekad nismo svjesni. Uglavnom obilazimo tuđe gradove, kao turisti, i tu nas sve interesuje, učimo, šetamo, pronalazimo stvari koje nikad ne bismo pronašli u svom gradu. I totalno operisani od kulture i muzeja slikaju se u istim, obilaze iste, ali negdje tamo u dalekom svijetu. Ispada da kod nas nema ama baš ništa vrijedno…

A ima.

Znamo svi da ima.

Ali o vrijednostima ćemo neki drugi put. Sad ćemo o stvarima koje su nama, ali i onima koji posjećuju naš grad turistički, dostupne potpuno besplatno. Pored toga što su besplatne, one su korisne, neke su i poučne, neke zdrave. Ima za svakog ponešto. 

U danima dok nas još drže kao kučiće svezane na lancu zbog pandemije, a s druge strane smanjuju plate i otpuštaju, nije rješenje sjediti kući i plakati nad svojom sudbinom. Tonete u depresiju bespotrebno. A dok pokušavate uštediti ili manje trošiti, mnoštvo aktivnosti možete sami ili u društvu, a neće vas boljeti glava kada dođete kući praznog novčanika.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ili galerija gdje se održavaju vjenčanja, jer je pod ovim drugim nazivom vjerovatno poznatiji široj publici.

Jeste li znali da je ulaz potpuno besplatan? Ništa, džabe. Samo uđete. Dobro ne baš samo uđete, bilo bi lijepo pozdraviti obezbjeđenje ili ukoliko ima neko od kustora ili radnika. I to je to. Onda ste slobodni. Ne da idete kući, već da zujite po muzeju i možda pronađete nešto što će vas oduševiti.

Muzeji i galerije nisu samo za dobre poznavaoce umjetnosti. Oni su za sve ljude. Čak i za one koji pojma nemaju o umjetnosti. Tu dolaze da pokušaju shvatiti i da nauče. Jer ne uči se sve iz knjiga. Zapravo najmanje se uči iz knjiga… Ne zavaravajte se. Život je tu oko nas, na nama je da li ćemo ga iskoristiti i na koji način. 

Iako će mnogi misliti, ah ovo je Banja Luka, to neko nebitan izlaže tripujući da je važan. Ali varate se. Da, ovo jeste Banja Luka, koja iz nekog razloga kaska za ostatkom svijeta, a mogla bi da bude u istom rangu, možda čak i većem. Neću ni sebe, ni vas zamarati politikom i drugim stvarima koje nas sve vuku nazad. I upravo zbog toga još je veća čast što smo ugostili jako velika imena umjetnosti, što iz regiona, što iz svijeta. Tako da nismo za bacanje, došli su, družili se s nama, ostavljali svoja djela u našim rukama. I svi mi redovni posjetioci se nadamo uskoro opet jednoj svjetskoj izložbi. Ali ipak mislim da je sada najveći problem korona, koja je obustavila mnogo toga. 

Kastel

I sad samo recite, ma šta ću tu? Tu se skupljaju narkomani, tu ovo, tu ono… Pa da, jeste tako. Zato što nas nikad nije bilo briga za jedan od najvećih bisera kulture i istorije u našem gradu. Nama to dođe tek tako, jer očigledno još nismo razvili tu svijest kakva postoji u drugim državama, da od običnog parkića naprave turističku atrakciju, a kod nas… pfff, Kastel je potpuno nebitan? Ili šta?

Žalosno. 

I nije Kastel samo da idete cugati na njegovim zidinama, ili da uslikate zalazak sunca. On je mnogo više. Zato učite, istražujte. Ako možemo učiti o velikim dvorcima i religijskim objektima širom svijeta, kao i spomenicima kulture, i ZNATI sve o njima, zašto ne možemo o jednom našem Kastelu, pored kojeg većina nas prolazi svakog dana. I ne, nije improvizovana ljetna scena za koncerte i festivale, već spomenik kulture, tako da počnimo tako i da ga tretiramo. 

P.S. Naravno i treba da se održavaju festivali, niko nema ništa protiv toga, ali moramo biti svjesni da nije uloga Kastela samo to… već i pored festivala ima svoju jako veliku vrijednost. I turističke organizacije koje rade na prostoru grada trebalo bi da urade nešto povodom toga, i naprave ga interesantan i za turiste i za nas. 

Parkovi

Prvo ću krenuti od nikad prežaljenog parka Petra Kočića u centru grada. Još uvijek mi se plače kad naiđem na fotografije ona stare fontate što je imala šare kao kakav stari dalmatinac. Bila je predivna. Izranjala iz potpunog zelenila parka. A sad… malo je drugačija situacija. Ipak i dalje je park posvećen jednom velikanu. U centru grada je, tako da je sve manje-više blizu, a prija u sunčanim toplim danima. Takođe tu je i park Mladena Stojanovića, koji je imalo udaljeniji od centra, ali pogodan za sve i svašta. Od sporta, odmora, uživanja, zabave za djecu, ali i za odrasle… A opet iako ste u gradu, nalazite se u maloj oazi prirode. Tu su i drugi manje poznati parkovi, koji uglavnom krase neka naselja, što ne znači da ne možete uživati.

Biblioteka

E sad ovo je malo upitno oko cijene. Pošto u biblioteci plaćate godišnju članarinu. I ako je platite jednom, u bilo koje doba godine, do kraja iste možete koristiti i posuđivati knjige, bez dodatne naknade. Takođe nekada je bila akcija da se za dan grada može besplatno učlaniti. 

Za dobru i kvalitetnu knjigu treba vam samo vrijeme, ne i novac. I u kombinaciji sa prethodnom stavkom, odnosno parkovima, neki lijep dan možete stvarno kvalitetno iskoristiti. 

Vrbas

Ljeto i Vrbas, mislim da je dovoljno. To ne znači da ne možete uživati i kad malo zahladi. Samo treba znati, ali i čuvati našu ljepoticu. Pošto idemo u pravcu da je zagadimo opasno. A niko od tog nema koristi. 

Pošto sad idu jesenji i zimski dani, ipak jedna lijepa šetnja uz obalu Vrbasa može da se iskombinuje. Iako uistinu, ljeto pruža mnogo više mogućnosti. I ne smijem zaboraviti jednu lijep stvar, a to je mol koji se nalazi ispod “Jazavca” i odjela biblioteke za djecu u naselju Obilićevo. Malo odmorište je pogodno i za velike kao i za igru onih manje velikih. 

Sprave na otvorenom

Posljednjih godina naš grad je postao bogatiji za nekoliko teretana na otvorenom, po gradskim parkovima i drugim lokacijama pogodnim da trening. Takođe tu su i staze za trčanje, kao i veliki broj biciklističkih staza. Tako da, ako vam je izgovor što ne trenirate cijena treninga ili članarine u teretani, ne važi vam se više. Uistinu pregotivna stvar koja je vani odavno zastupljena, iako možda nije najbolji izbor kada su padavine ili vrlo niske temperature, ali i tada se mogu vidjeti oni najuporniji. Plus, nalazite se u prirodi, na svježem zraku i ne morate gledati one koji su došli da se slikaju, ili se gušiti u znoju drugih. Ipak prirodno je uvijek i ljepše i bolje.

Banj brdo

Možda nemamo Hollywood znak na brdu, ali imamo spomenik i predivnu prirodu Banj brda. I da, u ljetnoj sezoni bus vozi od posljednje stanice za liniju 13 do spomenika, ako ste previše lijeni da se popnete. Ukoliko ste odvažni ili pravi sportski tip, ili ljubitelj prirode i šume, možete pješke. Na vama je da birate, da li asfaltiranim putem ili šumskim. Odlično mjesto i za druženja, piknike  i slično, ali i za rekreaciju. Na vrhu se nalazi spomenik koji je itekako jedan od simbola grada, te koji bi se mogao takođe iskoristiti u turističkoj ponudi, iako uglavnom niko ne razmišlja o tome. U svakom slučaju, i bus i šetnja su vam potpuno besplatni. 

Usput imate i jedan lijep lokal, ukoliko ipak odlučite da malo potrošite.

Nešto za šta mnogi ne znaju, u blizini se nalazi atelje jednog slikara, Drage Mihića, gdje možete da uživate u njegovim predivnim radovima.

Banski dvor

Često možete naići na promocije, koncerte, izložbe i mnoga druga kulturna dešavanja koja se odigravaju u baš ovom velelepnom zdanju.  Interesovanje za kulturu u našem gradu je na vrlo niskom nivou, uglavnom interesovanje raste za kojekakve pjevaljke i noćne klubove. Da li je to razlog, ili postoji neki drugi, mnoga od tih dešavanja su slobodna za sve i ne naplaćuju se. Pored uživanja u kulturnom događaju, uživaćete i u unutrašnjojsti Banskog dvora, koja je u rangu s mnogim zdanjima u svijetu.

Izložbe, promocije…

Iako, kao što sam naglasila, mali broj ljudi je zainteresovan za kulturne događaje, ipak ima mnoštvo kreativaca koji s vremena na vrijeme organizuju izložbu ili promociju, na raznim lokacijama u gradu, ili u nekim lokalima koji su mirniji i pogodni za takav događaj. S vremena na vrijeme neki od fakulteta organizuje neko korisno predavanje ili radionicu, mnoga udruženja i organizacije takođe. Dovoljno je samo da otvorite facebook, vidjećete sve te događaje i moći ćete da prisustvujete nekom od njih. I to je vrlo lijepo i pohvalno za sve mlade koji imaju snage da u ovakvom okruženju i dalje idu svojim putem, ali i da predstave to drugima. Većina tih događaja je također potpuno besplatna.

Tako da nemojte se sikirati. Dobre i kvalitetne stvari ne koštaju uopšte mnogo, ili ne koštaju uopšte. Iako nas uvijek uče uzmi ono skuplje, kvalitetnije je… E pa nije. Ulaz na koncert pjevaljke koja ima nekoliko besmislenih riječi se plaća, uglavnom skupo. A ulaz u muzeje je besplatan ili simbolično nekoliko maraka, kao i posjećivanje ovakvih promocija i izložbi gdje se promoviše kultura i umjetnost. Znanje i kultura se ne naplaćuju, za njih je potrebno vrijeme i dobra volja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *