“Ako ne postoji budućnost, da li postoji grijeh?”

“When there’s no future how can there be sin?”

I tog trenutka kad smo se svi odrekli budućnosti i vjere u budućnost, zašto onda da razbijamo glavu drugim stvarima. Ako nje nema, nema ničega, pa ni grijeha, koji nas je vijekovima proganjao, koji nas je činio mirnim i tihim, koji nas je učio da se pokajemo… A danas, u ovom sivom svijetu, gdje smo se svega odrekli, možemo slobodno i grijeha, i bilo čega u šta smo polagali nade, ili čega smo se bojali.

Kontrole nema, nema ni budućnosti, a i dalje nam se kida duša pri pomisao na neke stvari. Evo, na primjer, nedostajanje. Bez drage osobe, bez nečeg važnost, kao da nam neko dušu kida, komad po komad. Krvari. Siječe. Neopisiva bol, koju ne vidimo golim okom. Sve do jednog trenutka. To je onaj trenutak kada veliki i proslavljeni Franko B, pokazuje nama, svom stadu, kako izgleda bol, koju ranije nismo vidjeli, ali jesmo osjećali.

Vratimo se na trenutak na sam početak i na čuvenu njegovu rečenicu. Ako se odričemo budućnosti, i zajedno s njom i grijeha, i svega ostalog, kako se nismo odrekli osjećanja, kako smo i dalje samo obični ljudi koji osjećaju bol i patnju? Smrtnici? I na to sve, sam Franko B, kao da ne uživa dovoljno u bolu koji napada njegov duh, već dopušta da mu sakati i tijelo. Baš kao u performansu “I miss you”. Samopovređivanje je veliki grijeh u hrišćanstvu. Ali grijeha više nema. Onda se samim tim poništava i samopovređivanje koje gledate dok posmatrate performans. Samo ostaje slika kako bi trebalo da izgleda.

Zašto je Franko B toliko popularan i drugačiji?

Kao i svi umjetnici performansa, i Franko B ima neki čudan faktor u svojim izvođenjima koji jednostavno šokira i ostavlja posmatrače bez teksta. Sjetite se Acconcijevog Seedbeda, i priče o tome, ako prihvatimo masturbaciju kao nešto prihvatljivo u umjetnosti, onda možemo i samopovređivanje, rijeke krvi niz blijedu kožu dok hoda pistom… I pokazuje kako zapravo izgleda bol koju uzorkuje gubitak.

I sam je nebrojeno mnogo puta ponovio da njegova umjetnost predstavlja variranje od izolacije do zavođenja, od bola do erotike… I kad se učini pomalo čudno, poslije njegovih performansa shvatate zašto i sam to govori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *