Kroz turski bazar

Ovo čudno vrijeme omogućilo nam je mnoge, nekada nezamislive stvari. Na primjet, možemo satima, pa i danima digitalno provoditi na svim destinacijama koje nam padnu na pamet. Možemo hodati po muzejima i galerijama, slušati koncerte… Mnoštvo je opcija. Ali važno je biti svjestan da je to surogat stvarnog svijeta i da ga ne smije i ne može zamijeniti. Uživo je uživo. Čari koje putovanja donose ne mogu se tek tako zamijeniti slikama. Puls grada, naroda, trka, frka… Sve to je s razlogom tu.

Turski bazar

Mislim da ne postoji osoba koja nije čula priče o ovom čarobnom mjestu. Neke su dobre, pune radosti i blagodati, a druge sušta suprotnost. Često se upozorava da će vas opljačkati, napasti… I to se vrlo lako može desiti baš tu, na bazaru.

To su sve mitovi i predrasude. U oba slučaja.

Istanbul jeste jedno magično mjesto. Puno je svega što ne možete ni zamisliti. Nudi vam razne vidove zabave i trošenja svog vremena na što kvalitetniji način. Tu ćete naći ono što bukvalno nema nigdje, što možda čak uopšte ne postoji. Doživjećete predivne stvari. Ipak ponekad se može desiti i neko ružno i neprijatno iskustvo. Ali to je u vrlo maloj mjeri. Šansa da vas opljačkaju ista je kao bilo gdje u svijetu. Budala ima svugdje, to nam je valjda jasno.

Pozitivne strane će nadmašiti sve. A najbolji način je komunikacija sa lokalnim stanovništvom. Od njih možete saznati sve i dobiti kraljevski tretman. Ali kako da na jednom mjestu upoznate grad u potpunosti?

Otiđite na bazar.

Najpoznatiji je Veliki bazar, odnosno Kapali čaršija. Nalazi se skoro u samom centru dijela grada Fatih, koji je zasebna opština. To je stari dio, poznat između ostalog po veličanstvenoj Aja Sofiji, Plavoj džamiji, Hipodromu, Topkapi palati, Cistrna baziliki… I još mnogim znamenitostima. Inače pripada evropskoj strani grada.

Bez obzira na sve što nudi, Fatih jeste opasniji i ozloglašeniji dio Istanbula, treba se pripaziti, ali nema potrebe za pretjerivanjem.

Hajdemo mi sada na bazar. Kasnije ćemo hodati po ostalim dijelovima Fatiha. Ulaskom pristajete na preseljenje u jednu zasebnu dimenziju. Sva pravila koja važe bilo gdje na kugli zemaljskoj, vrlo vjerovatno tu važiti neće. Opiće vas šarenilo i drangulije dok se nižu u nepreglednim redovima tezgi. Bazar je mjesto gdje možete naći bukvalno sve. Uvijek mi je bila interesantna fraza “od igle do lokomotive”, i ona u potpunosti sa stoprocentnom tačnošću opisuje svaki turski bazar. Kapali čaršija je samo jedan od, i ujedno najpoznatiji. Na svu sreću nije jedini, jer su tu cijene uglavnom više nego na drugim mjestima i vrlo lako ćete prevariti sami sebe i kupiti odmah tu. Cijene diktira njegova popularnost među turistima koji rijetko kad idu na druge bazare da kupuju.

Zlato jeste povoljnije, ali ne zavaravajte se, nije džabe. Niko vam ništa ne daje besplatno, izuzev koji lokum usput da probate. Bazar nije prepun samo radnji sa nakitom, odjećom, materijalima… Već su tu i začini i lokumi. Nešto predivno na šta vrijedi potrošiti i malo više novca. Koliko znam, još se niko nije pokajao. Orijent je čudo, a sva čuda imate tu na bazaru. Pa čak i čajeve za koje se kunu da su tajni ljubavni napici. Oni su poznati po tajnama zavođenja. Ili su to dobri mitovi. Kako god, nama turistima je interesantno makar da vidimo, a na njima je da stvore priču koja prodaje. Zasad im ide i više nego odlično.

Takođe napomena, jer sam kao vodič svašta viđala od putnika, brendovi koji se prodaju na bazaru NISU original, ali jesu izuzetno dobro odrađene kopije, pa nerijetko koštaju kao i original. Ipak ako želite pravu stvar onda je potražite u radnjama tog brenda. I tu nema cjenkanja, već zapadnoevropska kupovina, cijena i fiskalni račun. Cjenkanje se ostavlja za bazar i za neke druge stvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *