Šta ti je potrebno u Tunisu osim SPF-a i dobre volje?

Prva pomisao kad smo uplatili ljetovanje u Tunisu bila je “Idem u Afriku s djetetom od godinu i po dana, sigurno ćemo umrijeti od vrućine”. Nismo umrli, čak smo se rashladili, jer u periodu kad smo boravili tamo, temperatura je bila do ugodnih 35 stepeni, s tim da je njihovom vazduhu vlažnost nepoznat pojam, pa možete da se nadišete bez da crknete.

Od ove godine iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka i Sarajevo) počeli su čarter letovi za Tunis, i mislim da je to bila najbolja odluka turističkih agencija što su mogli da smisle za ovu sezonu, jer SVI SU IŠLI U TUNIS. I s kim god sam razgovarala, prepuni su pozitivnih iskustava. Cijene su i više nego povoljne, putovanja su na principu all inclusive, tako da faktički ako ne želite ne morate trošiti ništa dok ste na ljetovanju. Osim ako ste Tamara, onda potrošite na sve moguće, na primjer na kožu, i na datule (koje inače nikad nisam voljela, dok nisam probala one iz Tunisa). 

Već prošle godine dobila sam masu pitanja tipa kako mi je palo na pamet da putujem trinaest sati do Albanije s bebom od pola godine? Kud baš Albanija? I slično. Tako je krenulo i ove godine, iako je ovdje put znatno skraćen (prednost ili milina putovanja avionom, plus možete piti šampanjac dok letite nebom iznad Sredozemnog mora). Nakon leta od sat i četrdeset pet minuta, stižete u Monastir, odakle je organizovan busom tranfer do hotela. Mi smo putovali oko sat i po do predivnog Jasmin Hamameta. Hoteli koji su dostupni u ponudi nalaze se u više gradova, te sami birate gdje vam najviše odgovara. Da biste izbjegli neka negativna iskustva, prije izbora grada u kojem ćete boraviti ili hotela, trebate dobro ispitati sve. Ali bukvalno SVE. Često se ljudi žale na mnogo smeća, neurednost i slično u Tunisu, dok mi tokom boravka u Jasmin Hamametu to nismo osjetili. Prljavo, neuredno, puno smeća itd. za nas su ovdje bile misaone imenice. Jedan od vrlo vjerovatnih razloga jeste što je tu vrlo mali broj lokalaca, uglavnom su to oni koji samo rade sezonu ili putuju na posao iz nekog obližnjeg mjesta. Čitav koncept ovog grada jeste da je potpuno turističko mjesto i sve je podređeno turistima, a to pravi veliki razliku u odnosu na boravak u nekom drugom mjestu. 

Naš izbor je bio hotel Zodiac sa četiri zvjezdice, i jedan je od rijetkih iz ponude koji nema pet. Nalazi se bukvalno nekoliko minuta od centra i Medine u Jasmin Hamametu, što je u suštini i presudilo oko izbora hotela. Mnogima je savršen odmor da budu daleko od civilizacije u svom kompleksu, ali ja takav odmor ne bih mogla ni zamisliti. Gdje god da me bace, volim da hodam, istražujem, upoznajem lokalce, kupujem i šta treba i ne treba, tako da bez obzira gdje idem, moram biti negdje blizu svega. 

Hotel Zodiac, iako nema pet zvjezdica, usluga je potpuno na nivou kao da ima. Najbitnija mi je urednost u bilo kojem smještaju, sve ostalo se može nadoknaditi. Ipak ponuda hotela je daleko nadmašila sva moguća i nemoguća očekivanja. Kao neko ko je radio u turizmu, nagledala sam se bukvalno svega, od najgoreg do najboljeg, i mogu slobodno reći da je ovaj hotel u vrhu ljestvice. Plaža se takođe nalazi na dvije minute od hotela, jer on ne izlazi direktno na plažu, ali zato u kompleksu imate pet bazena (četiri vanjska i jedan unutrašnji). Svi aranžmani su na principu all inclusive usluge, što je meni opet previše, jer ne volim toliko biti vezana za hotel, ali ovog puta mi nije teško palo, jer je hrana preprepreukusna, a izbor nepregledan, tako da, nažalost, koliko god dana da budete, nećete stići sve isprobati. O kolačima neću ni pričati, jer je sve savršeno i puno pistacija. Svježe voće imate prilikom svakog obroka, i mnogo je ukusnije nego voće koje mi jedemo ovdje. 

Što se tiče ostalih aktivnosti, ovaj hotel ima više različitih aktivnosti, bukvalno za sve uzraste, od djece i beba kao što je moj dječak, do seniora. Imate kurseve plesa, aerobik u vodi, sportove u vodi, odbojka na pjesku… večernji program je takođe bogat. Prvi dio je rezervisan za najmlađe, potom ide program ili predstavu koju naši animatori izvedu do savršenstva ili organizuju neko takmičenje (izbor za mis/mistera, karaoke…), a poslije toga ide žurka, pa koliko ko izdrži. Nešto što pravi razliku u odnosu na neke druge animatorske grupe, ova je dio verifikovanog Jumbo Club-a. 

Ako se još niste odlučiti gdje ćete na ljetovanje, ili planirate sljedeću godinu već, onda čekirajte Tunis na svojoj listi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *