Dizajneri koji su mijenjali svijet – RENZO ROSSO

Renzo Rosso vam vjerovatno nije naročito poznato ime. Ali kada bih rekla Diesel, onda biste sigurno pred očima ugledali crveni kvadrat s bijelim slovima.

Njegov put od petnaestogodišnjeg dječaka koji se igra s teksasom do osnivača brenda kao što je Diesel, ne bi bio moguć da prste nije upetljalo još jedno modno ime,  Adriano Goldschmied. Ni ono nije pretjerano poznato širokim narodnim masama, ali brendovi iza kojih stoji, kao što je Gap, Replay i drugi, itekako jesu. Naravno iznad svega je grupa Moltex, za koju Rosso počinje raditi nakon napuštanja fakulteta. Na čelu Moltexa je niko drugi do Goldschmied. Pokretanje Diesela pratilo je i 40% udjela u Moltexu za Rosso-a. Uslov je bio da ostane unutar Moltex-a i da zajedno rade na unapređenju brenda.

U to vrijeme diesel gorivo je važilo za alternativnu vrstu goriva jer su to bile godine nestašice, pa je tako odlučeno i koji će naziv sam brend nositi. Danas je Diesel poznat i priznat brend širom svijeta, ali je i danas, kada je mnogo teže biti drugačiji, ipak zadržao svoj identitet kao nešto alternativno, unikatno i što iskače iz svakodnevice, što je bila i prvobitna ideja. 

1984. Godine upustio se u još jedan poduhvati nazvan Dieselito, koji je osmišljen kao dječja kolekcija unutar Diesel brenda. Kasnije se od kolekcije izrodio kompletan brend Diesel kid, da bi 2012. godine postao brend Brave kid. Unutar kompanije na čijem čelu je Rosso trenutno su sljedeći brendovi Diesel, Maison Margiela, Marni, Viktor & Rolf, Jil Sander, Amiri, pored toga on je glavni odgovorni i za Staff International i Brave Kid. 

Rosso ima i neobičnu konekciju sa fudbalom, tačnije sa fudbalskim klubom Bassano Virtus, u čijoj upravi je bio od 1996. do 2018. godine. U tom periodu klub je doživio i istorijski uspjeh, osvajanjem titule u Serie D, a prelazak u Serie C. A od 2001. Ušao je i u posao proizvodnje i prodaje maslinovog ulja i vina. 

Iako je odustao od školovanja prije svoje blistave karijere u modnoj industriji, ali i u drugim granama, on je dobio počasnu diplomu Univerziteta u Veroni (2005), a kasnije i počasni doktorat Univerziteta u Rimu Tor Vergata (2015). Pored svih modnih i poslovnih uspjeha, objavio je i četiri knjige, koje prikazuju detalje razvoja brenda, kao i njegovu životnu filosofiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *